İLESAM CUMARTESİ SOHBETLERİ VE ŞİİR DİNLETİSİ
Türk Şiirinde Mimar Sinan
18 Mayıs 2019 Cumartesi, Saat:14.00 İLESAM Genel Merkezi Salonu
Edebiyatın, sanatın, kültürün ve aktüel konuların konuşulduğu, şiirlerin okunduğu etkinliklerine devam eden Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin Cumartesi toplantılarından biri daha 18 Mayıs 2019 tarihinde İLESAM Kültür Evinde gerçekleştirildi. İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi Durak Turan Düz'ün yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan program, Araştırmacı Yazar Abdullah Satoğlu'nun “Türk Şiirinde Mimar Sinan” konusunu anlatması ile devam etti.
Sayın Abdullah Satoğlu'na konuşma metnini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyor ve metni sizlere aynen aktarıyoruz.
MİMAR SİNAN VE ESERLERİNE DAİR
Türk san’at tarihinin, XVI.yüzyılda, dünyaya şeref ve ışık saçan yükseliş devrinin, olgunlaşmasında ve büyümesinde, gönül alıcı bir zirve teşkil eden ve koca bir imparatorluğun, her köşesine, mermer ve granitlerden ölmez âbideler diken, ünlü Mimar Koca Sinan’ın, Tahtakale’deki Rüstempaşa Camii’ni, sâdece çini tezyinatı bakımından, Avrupalı san’atkârlar, bir “mücevher” olarak vasıflandırmakta,âdetâ ittifak etmişlerdir…İtalyanlar ise, “Süleymaniye bizde olsa idi, onu camdan fânusa alır, öyle seyrederdik” derler. Aslında, Sinan’ın, her eseri başlı başına bir san’at âbidesidir. O itibarla da , mimarlık san’atının, değişik alanlarında meydana getirdiği mebzul eserler, ayrı ayrı tetkik ve tahlil edildiğindedir ki, Sinan’ın dehâsı daha iyi anlaşılabilecektir.
Oysa. “Sinan’ın, hayatı ve aksiyonu ile, bunlara yön veren dünya görüşü arasındaki ilişki, kişiliğinin ve çağının özel şartları, Sinan’ın devleti ve devletin çağı içindeki yeri”, henüz tam olarak incelenmiş sayılamaz.
Sinan’ın, şahsiyet ve eserlerine dair bilgilerin çoğu, Nakkaş Sâî Mustafa Çelebi’nin, “Tezkiretü’l – Ebniye” ve “Tezkiretü’l Bünyan” isimli eserlerine dayanmaktadır.
Mermeri, dehasının potasında yoğurarak, kubbelerin Himalaya’sını kuran eşsiz Mimar Koca Sinan aslında ilk ilham kaynaklarını, Kayseri bölgesindeki, Selçuklu eserlerini tamir etmekle ve yüce Erciyes’in, kendisinin doğum yeri olan Kayseri’deki Ağırnas köyüne hâkim, heybetli sülüetinden almıştır.
“Bayrak” şairimiz Arif Nihat Asya’nın;
Dağ parçası kubbeler, ufaktan iriden
Gel haşmeti gör, yandan, ilerden, geriden.
Bir mûcize devrinde Sinan Erciyes’i
İstanbul’a dikmiş getirip Kayseri’den!..
tarzındaki rübaîsinde de belirtmek istediği gibi, İstanbul’daki Süleymaniye Camii’nin,Galata Köprüsü’nden görünüşü,aynen,Erciyes’in Ağırnas’tan görünüşü gibidir. Sinan, “çıraklık dönemi”nde yaptığı Şehzâde Camii ve “kalfalık dönemi”nde yaptığı Süleymaniye Camii’nden sonra, Edirne’de, “Ustalık”devrinde inşa ettiği ve yabancı mimarların. “Bu kul yapısı değil, âdetâ gökten inme İlâhî bir mabettir” dediği Selimiye Camii ile, san’at kudretinin şahikasına yükselmiştir… Burada son derece acı ve üzücü bir hususu tebarüz ettirmek istiyoruz ki, o da; Sinan’ın şahsiyet ve eserlerine karşı, gerekli ilgi ve ihtimamın gösterilmemesi, hattâ bir çoğunun, tabiatın yıkıcı sillesine terkedilmesidir.
Her şeye rağmen, yılların ve tabii âfetlerin yıkamadığı eserlerinin, haşmet ve büyüklüğü yanında, Sinan’ın ismi de, ebediyen anılacak, insanlık ve medeniyet tarihinin, parlak bir yıldızı olarak,gözlere ve gönüllere nur saçacaktır...
Sayın Abdullah Satoğlu'na katılımlarından dolayı İLESAM Yönetim Kurulu Üyesi Durak Turan Düz tarafından bir “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.
Etkinliğin ikinci yarısını oluşturan şiir dinletisi Durak Turan Düz tarafından gerçekleştirildi. Tülay Gökhan, Serhat Gökhan, Şitare Gökhan, İbrahim Bekler, Cenap Erat, Hüseyin Ünlü, Aşık Bayrami, Hami Özalan, Musa Ay, Bekir Aksoy, Sibel Unur Özdemir, Selahattin Dündar, Aşık Temeli, Serap Besimoğlu, Pınar Özcan, Güner Dinçaslan, Birol Olgun, Necati Aslan, Sadık Kılıç, Nurettin Gür Ozanoğlu, Murat Duman, Seyfettin Çoban'da etkinliğe katılan isimler arasındaydı.
TÜRKİYE İLİM ve EDEBİYAT ESERİ SAHİPLERİ MESLEK BİRLİĞİ İLESAM GENEL MERKEZİ Adres: İzmir 1. Cadde No: 33/16 Aydın Apartmanı, Kat:4 Kızılay / ANKARA Tel: 0312 419 49 38 / Fax: 0312 419 49 39 Web: www.ilesam.org.tr E- Posta : ilesam@ilesam.org.tr