İLESAM BÜLTENİ ÖZEL SAYISI
ESERE SAYGILI KORSANA KARŞIYIZ SLOGAN ve LOGO YARIŞMASI-III
İLESAM cumartesi etkinliklerinden ve şiir dinletilerinden kesitlerin yer aldığı, üyelerinin katıldığı programlardan, yapılan ve yapılması planlanan hizmetlerinden haber veren, Türkiye’de ve Dünya’da telif hakları konusunda neler olduğuna dair bilgilendiren, Bölge toplantılarından haberdar eden Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği Bülteni bu kez de “Esere Saygılı Korsana Karşıyız-III” temalı Slogan ve Logo Yarışması”na dair bilgilerin harmanlandığı Özel Sayısı ile merhaba dedi okurlarına.
Bülten’in özel sayısında yer alan konu oldukça mühim zira İLESAM’ın asli kuruluş amacı telif hakları ve korsanla mücadele etmek. Bu noktada toplumu bilinçlendirmek en önemli husus. Özellikle de öğrencilerimize ulaşmak ve onların yüreklerinde şimdiden esere ve emeğe saygı oluşturmak, telif haklarının ehemmiyetini anlatabilmek, “korsana hayır” kelimelerinin sadece bir cümleden ibaret olmadığını, bu ifadenin kanuni ve kutsal bir hak olduğunu açıklamak için tüm çabası İLESAM’ın.
İşte İLESAM Bülteni’nin bu özel sayısında; Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız” temalı Slogan ve Logo Yarışması’nın hayata geçirilişinden bugüne kadar kat ettiği yola adım adım tanıklık ediyorsunuz sayfalar boyunca.
İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız ilk sayfadan seslenerek Meslek Birliği’nin faaliyetleri ve son gelişmeler hakkında bilgiler veriyor satırlar boyunca.
Parmaksız, çağdaş medeniyet seviyesini yakalamanın ve ilerlemenin en önemli anahtarının üretimden geçtiğini, üretimin ilk kuralının fikir ve hayalle soyut olarak başladığını, bu iki unsurun somuta ulaşmasının onu kalıcı kılacağını, üreten insanın araştırmaya, yazmaya ve düşünmeye dair çilesinin zor bir süreci içerdiğini dile getiriyor.
Göreve geldikleri ilk günden beri neler yapabileceklerini gözden geçirerek üyeleri ile fikir alışverişinde bulunduklarını, telif hakları ve korsanla mücadele öncelikli olmakla beraber kültür-sanat faaliyetlerine de yer verdiklerine, güçlerini her ilde var olan temsilciliklerinden, şubelerinden, üniversite temsilciliklerinden, İl Denetim Komisyonu üyelerinden aldıklarını da ifade eden Mehmet Nuri Parmaksız, 2014 yılında farklı projelerle yer alacaklarını, hem telif hakları hem de kültürel faaliyetler konusunda çalışmalarına ivme kazandıracaklarını, İLESAM’ın çok kısa bir süre içerisinde büyüyeceğine inancının tam olduğunu da vurgulayarak eser sahiplerinin en kısa zamanda İLESAM’a veya eser verdiği alanla ilgili Meslek Birliklerine üye olmalarının kendi yararlarına olduğu gerçeğinin de altını çiziyor.
Genel Başkan Mehmet Nuri Parmaksız gerek Başkent’teki gerekse il dışındaki ortaokul ve liselerde “Eser, Eser Çeşitleri, İşlenmeler, Derlenmeler, Korsan ve Kaçak Yayın, Korsan Yayınların Zararları”konularını işleyen bilgilendirme seminerleri vermeye devam ediyor. Sadece seminerle yetinmeyip fikir ve proje yapısını oluşturduğu “Esere Saygılıyız Korsana Karşıyız” adını taşıyan bir sosyal sorumluluk projesini de hayata geçirerek konuya farklı bir bakış açısı ile yaklaşılmasını, sanat ile ilgilenen bireylerin zaman zaman yaşadıkları sorunların gün ışığına çıkarılması mevzuna görsel bir içerik de kazandırarak akıllarda daha da kalıcı olmasına, bu logoları ve sloganları üretmeye çabalarken bile nasıl bir emek harcandığının ayırtına varılmasına öncülük ediyor.
Bülten’in sayfaları arasında ilerlerken T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ve Yenimahalle Belediyesi ve işbirliğinde gerçekleştirilen Ankara’daki tüm Ortaokul ve Liselerde yapılan “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız-III” adlı Slogan ve Logo Yarışması ödül töreninin 16 Ocak 2014 Perşembe günü saat 13.30’da Yenimahalle Belediyesine ait Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildiğini de öğreniyorsunuz.
Bu kez de İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’ın Telif hakkını korumanın ve korsanla mücadele etmenin bir vatandaşlık görevi olduğunu dillendirdiğini, bu proje ile hedefin her türlü korsan yayının önünü biraz olsa da kesmek olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak Türkiye’deki bütün okullarda Telif Hakları ve Korsanla Mücadele Kulüpleri kurulması için bir tüzük hazırladıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bunu bir teklif olarak götüreceklerini” söyleyen sesini işitiyorsunuz. Yarışmada derece kazanarak ödül alan öğrencilerin yüzlerindeki mutlu ifadeye tanıklık etmek ise bambaşka bir duygu selini yaşatıyor okuruna.
Evet, devam ediyoruz Bülten’in sayfaları arasında ilerlemeye… “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız-III” konulu Slogan ve Logo Yarışması’nın üçüncüsünün yapıldığını, birincilerin, ikincilerin, üçüncülerin belli olduğunu, ödüllerinin verildiğini ancak bununla da yetinilmediğini görüyoruz. İçeriğini Meslek Birliğinin çalışmalarının ve bu anlamlı sosyal sorumluluk projesinin -yarışmanın- eseri olan ürünlerin oluşturduğu logo ve sloganların yer aldığı bir kitap hazırlandığını, Cemal Tuzcuoğulları ve Mehmet Nuri Parmaksız imzalarını taşıyan bu kitabın aynı konuda hazırlanmış üçüncü kitap olduğunu Sibel Unur Özdemir’in “Esere Saygılıyız Korsana Karşıyız-III Slogan ve Logo Yarışması 2013/ İLESAM” başlıklı yazısından öğreniyoruz.
Dünya’nın her tarafında sanata ve sanatçıya önem verildiğini, sanatçıya değer verilen ülkelerde sanatta büyük gelişmelerin görüldüğünü, Ülkemizde de sanata değer verildiğinde sanatçının nefes almaya başlayacağını, sanatçının emeği olan telif hakkının ödendiğinde sanatın gelişeceğini, sanatçıların bu hususla ilgili pek çok sorun yaşadığını, bu sorunların ancak sanatın korunması ve sanatçıya telif haklarının adil bir biçimde ödenmesi ile mümkün olacağı temalarının üzerinde durarak bilgi çağında toplumun telif hakkının sanatçının emeğinin karşılığı olduğunun bilinmesinin ve pek tabii ki bu konunun eğitimi her kademesindeki öğrencilere gayet net bir şekilde anlatılmasında büyük faydalar olduğunu ifade eden Cemal Tuzcuoğulları Dünya’da ve Türkiye’de zaman zaman patlak veren kriz dönemlerinde önce sanatçıların etkilendiğini, tüketici olan bireylerin öncelikle geçim dertlerine düştükleri için sanat eserlerinin alınmasını geri plana koydukları gerçeğinin de altını çiziyor “Sanat ve Sanatçı Üzerine Görüşler” başlığını taşıyan yazısında.
2013 yılında “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız-III” konulu Slogan ve Logo Yarışmasına katılan ve ön elemeyi geçen öğrencilerin listesine ve öğrencilerin eserlerinden seçilen logolara ve sloganlara da rastlamak mümkün Bülten’in sayfalarında.
Bir de İLESAM’ın üyelerine seslenişi mevcut Bülten’in sonlarına doğru. FSEK uyarınca ulusal ve yerel tüm radyo ve televizyon kuruluşları yayımladıkları her fikri ve ilmi eser için telif ücreti ödemekle yükümlü olup telif ücretlerinin takip, tahsil ve dağıtım işlemleri başta İLESAM olmak üzere yazar meslek birlikleri tarafından yürütüldüğü doğrultusunda bu sesleniş. Üyelerine, bir eserleri radyo ve televizyon kanallarında yayınlanınca vakit geçirmeden, “Eser Tespit Formu”nu doldurarak bildirmelerini salık vermekte.
Bülten’in baş tarafına dönüp bakıyorum bir kez daha…
İLESAM adına Bülten Sahibi’nin Mehmet Nuri Parmaksız, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü’nün Cemal Tuzcuoğulları, Yayın Kurulu’nda da Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, Prof. Dr. Nurullah Çetin, Mustafa Firengiz, İlter Yeşilay, Pehlivan Uzun, Arif Bük ve Hakan Yılmaz’ın olduğunu görüyorum.
Ve yine güzellikleri fark ederek kaleme alıyorum.
BÜLTEN TANITIMI: SİBEL UNUR ÖZDEMİR